Dwarslaesie & tilliften

Tilliften als hulpmiddel voor het tillen en verplaatsen van mensen met dwarslaesie...

Wat is een dwarslaesie?

Wanneer we spreken over een dwarslaesie wil dit zeggen dat er een onderbreking is van het ruggenmerg en de zenuwen die door het ruggenmerg lopen (al dan niet volledig = complete of partiële = incomplete laesie). Hierdoor ontstaat een uitval van de zenuwen die onder het niveau van de onderbreking uit het ruggenmerg ontspringen.

De incidentie van ruggenmergletsels in Europa bedraagt ongeveer 1 à 3 per 100.000 mensen per jaar. In België lopen ongeveer 200 mensen per jaar een ruggenmergletsel op (gebaseerd op onderzoek uit 2015 Belstat). De oorzaak is vaak een extern  trauma (val, ongeval...) maar kan ook intern zijn (tumor, infectie...).

De plaats van de onderbreking zal bepalen welke zenuwen motorisch en/of sensorisch uitvallen en bijgevolg welke functies verloren gaan. Hoe hoger de dwarslaesie, hoe meer zenuwen er onderbroken worden hoe meer beperkingen of hinder de persoon zal ondervinden.

  • Tetra – of Qaudriplegie : verlamming van de nek naar beneden en gedeelde of geen functioneren meer van alle 4 de ledematen.
  • Para- plegie : volledige verlamming van de beide benen en het bijhorende gedeelte van de romp. 

Wat nadien?

Na een periode van rust (immobilisatie) en het weg-ebben van de spinale shock (een reactie van het lichaam op de ingrijpende gebeurtenis, waarbij het immuunsysteem nauwelijks werkt) moet de wervelkolom worden gestabiliseerd. Er moet vooral aandacht worden geschonken aan een langdurige revalidatie die meestal toegespitst is op verschillende facetten. 

  • Herwinnen van de spierkracht
  • Soepel houden van de verlamde ledematen
  • Correcte zithouding (vermijden van doorligwonden...)
  • Hulpvaardigheden aanleren bij ADL activiteiten (gebruik van hulpmiddelen)
  • Begeleiding om terug thuis te gaan wonen
  • Sporten (voorkomen van overgewicht, sociale integratie...). 

Tilliften als hulpmiddel

Het is van groot belang dat mensen met een dwarslaesie zoveel mogelijk zelfstandig blijven, bewegen en zich integreren in de maatschappij. Op die manier kunnen ze ervoor zorgen dat vaak voorkomende problemen zoals diabetes, overgewicht, doorligwonden en sociale isolatie worden vermeden. Dit alles begint bij het eenvoudig uitvoeren van transfers, al dan niet zelfstandig met behulp van tilliften.

Handi-Move kan u helpen met het kiezen van het geschikte tilsysteem.

Financiële tussenkomst van de overheid is zeker mogelijk. Best wordt hiervoor contact opgenomen met uw sociaal assistent(e) of rechtstreeks met het VAPH/AWIQ.

 

Al onze producten
gebundeld in één handige pdf

Download productcatalogus
  • Stel je vraag via het contactformulier.
  • Locatie van onze showroom in Ninove via Google Maps.
Contacteer Handi-Move

Verhalen van tevreden klanten,
nieuwe oplossingen, tips & advies...
in uw mailbox

Schrijf mij in...